De lichtsterkte van de ledlamp

oktober 20th, 2009 admin Leave a comment Go to comments

De lichtsterkte van de ledlamp

In een eerder gepubliceerd artikel had ik het over VSL, het enige geacrediteerde onderzoeksbureau dat led verlichting doormeet. Zij hebben 31 maart 2009 een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat er op de verpakking van ledlampen vergelijkingen worden gemaakt met gloeilampen die het bij lange na niet halen. Dat kunt u zien uit de lumen per watt verhouding. Het aantal lumen geeft de lichtsterkte per wattage aan.

De merken van deze ledlampen zijn niet bekend gemaakt. Uit een e-mail conversatie met VSL blijkt dat de Philips Master Led ook is getest door VSL en dat op de verpakking van Philips Master Led wel de lichtsterkte wordt communiceert die uit het onderzoek van VSL komt.

Om te weten welke ledlamp het beste bij u thuis past, kunt u deze het beste thuis testen. Zo kunt u direct zien hoe de ledlamp staat en of de led genoeg licht geeft. Besef wel dat u dan +/- € 40 investeert in verlichting waarvan u niet zeker bent hoe deze led de oppervlakte verlicht, welke lichtsterkte de ledlamp heeft, wat voor kleur de ledlamp uitstraalt, wat voor kleur de muren reflecteren en dat de meeste ledlampen niet te dimmen zijn. Als ze wel te dimmen zijn wordt de kleur niet warmer, maar neemt enkel het licht af in lichtsterkte. Bij gloei- en halogeenlampen wordt tijdens het dimmen de kleur van de lamp wel warmer.

Op genoeg fora kunt u ervaring met led verlichting lezen. Daaruit blijkt dat u uw goed moet laten voorlichten, omdat er aan led verlichting nogal wat haken en ogen zitten. Het beste kunt u voor voorlichting naar verlichtingsspeciaalzaken gaan, hier werken over het algemeen vakmensen die zich verlichting en de ontwikkeling in verlichting eigen hebben gemaakt.

In deze verlichtingsspeciaalzaken kunt u over het algemeen de verlichting alleen zien branden, zodat u een beeld krijgt over de hoeveelheid licht de ledlamp geeft en wat voor oppervlakte de ledlamp verlicht. In bouwmarkten en doe-het-zelf zaken worden over het algemeen spaar-, halogeen- en gloeilampen verkocht. Laatst was ik in een groot Zweeds warenhuis waar spaarlampen branden, maar deze spaarlampen branden naast elkaar. Bovendien zijn er dan ook nog eens 2 halogeenspots van 75 Watt op gericht waardoor u een vals beeld krijgt van de lichtsterkte van deze spaarlampen.

Vergelijking led, spaar en gloeilampen

Bovenstaande Led lamp is de Pharox 4 watt van Lemnis Lighting. Deze ledlamp geeft aanzienlijk minder licht dan de gloeilamp van 40 watt en de dimbare spaarlamp van 11 watt, de afbeelding is afkomstig van een test van solarwebsite.

Bron: VSL Led rapport, bouwmarkten, eigen bevindingen en de afbeelding van solarwebsite.

 • Print
 • email
 • PDF
 • Hyves
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • MySpace
 • NuJIJ
 • eKudos
 1. december 9th, 2009 at 23:32 | #1

  Zoals ik al eerder stelde, misschien is het toch geen slecht idee om toch nog even af te wachten. Laat dit maar aan de early adapters over, die liggen niet wakker van een miskoop.

 1. No trackbacks yet.
Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes