Ledlampen getest op lichtsterkte

oktober 15th, 2009 admin Leave a comment Go to comments

Ledlampen getest op lichtsterkte

VSL is in Nederland als enige specifiek geacrediteerd om led verlichting door te meten.
Alle ledlampen die getest zijn door VSL zijn op de verpakking aangegeven als energielabel A. Dit zijn ledlampen in de prijsklasse van €10 tot €20. Het rapport dateert van 31 maart 2009 en is dus nog vrij actueel, maar door de noodzakelijke ontwikkelingen in LED verlichting toch al gedateerd. Alle Ledlampen zijn gemeten op een afstand van 1496 mm.

Gegevens : Omschrijving : Verbruikt vermogen : Lichtstroom : Efficient : Vergelijkbaar :
Op verpakking Led 01, E27 mat 1,2 W 210 lumen 175 lm/w 25 watt gloeilamp
Uit onderzoek Led 01, E27 mat 1,16 W 56 lumen 49 lm/w 8 watt gloeilamp
De lichtopbrengst is bij deze ledlamp dus 3,1x zo klein
Gegevens : Omschrijving : Verbruikt vermogen : Lichtstroom : Efficient : Vergelijkbaar :
Op verpakking Led 02, E27 mat 1,2 W 210 lumen 175 lumen per watt 25 watt gloeilamp
Uit onderzoek Led 02, E27 mat 1,17 W 58 lumen 50 lumen per watt 9 watt gloeilamp
De lichtopbrengst is bij deze ledlamp dus 2,7x zo klein
Gegevens : Omschrijving : Verbruikt vermogen : Lichtstroom : Efficient : Vergelijkbaar :
Op verpakking Led 03, E27 mat 2 W 395 lumen 198 lumen per watt 40 watt gloeilamp
Uit onderzoek Led 03, E27 mat 2,24 W 110 lumen 50 lumen per watt 15 watt gloeilamp
De lichtopbrengst is bij deze ledlamp dus 2,7x zo klein
Gegevens : Omschrijving : Verbruikt vermogen : Lichtstroom : Efficient : Vergelijkbaar :
Op verpakking Led 04, E27 mat 1 W 210 lumen 210 lumen per watt 25 watt gloeilamp
Uit onderzoek Led 04, E27 mat 0,98 W 22 lumen 22 lumen per watt 3 watt gloeilamp
De lichtopbrengst is bij deze ledlamp dus 8,3x zo klein
Gegevens : Omschrijving : Verbruikt vermogen : Lichtstroom : Efficient : Vergelijkbaar :
Op verpakking Led 05, E27 mat 2 W 296 lumen 148 lumen per watt 30 watt gloeilamp
Uit onderzoek Led 05, E27 mat 2,95 W 93 lumen 31 lumen per watt 13 watt gloeilamp
De lichtopbrengst is bij deze ledlamp dus 2,3x zo klein


Deze proeven zijn van willekeurige merken. Het is ook niet duidelijk over welke merken
het gaat. Zelf heb ik Henk Admiraal gesproken, accountmanager bij Philips. Hij zegt dat er
geen enkele Philips lamp in deze test zit. De Master Led van Philips is ook getest door VSL en uit deze test blijkt dat deze ledlamp van Philips zelf boven verwachting presteert. Sommige testwaarden overschrijden de waarden die worden aangegeven op de verpakking. Om dit persbericht te verifiëren heb ik VSL medewerker Wouter Koek gesproken en hij zegt dat deze test in opdracht van Philips is uitgevoerd en daarom niet verschijnt op de website van VSL.

Volgende week krijgen wij de ‘Master Led’ van Philips binnen en hier zal ik dus ook nog een uitgebreide rapportage over doen. Ook omdat deze ledlamp de ETOP award heeft gewonnen op de Elektrotechniek beurs 2009. Lees hier waarom Master Led deze award heeft gewonnen.

Bron: VSL rapport 31 maart 2009

 • Print
 • email
 • PDF
 • Hyves
 • Twitter
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • MySpace
 • NuJIJ
 • eKudos
 1. Frank Meijer
  oktober 16th, 2009 at 10:12 | #1

  Dit lijkt wel heel erg op doelbewuste oplichting.

 2. oktober 30th, 2009 at 19:08 | #2

  Hier klopt iets niets. Er ontbreekt randinformatie. Er wordt gesproken over lumen en de vergelijking met gloeilampen wordt gemaakt. Maar leds komen in andere vormen dan rondomrond licht verspreidende gloeilampen. Door hun aard verspreid hun licht zich maar over 180°. Het lijkt me heel cru dat een 1 watt Led maar het licht zou verspreiden van een 3 watt gloeilamp. Maar goed, zonder randinformatie, zonder merken is dit onderzoek voor de consument gewoon waardeloos. Ik heb boven mijn bureel in een apparaat waar oorspronkelijk 4x 50watt GU10 hoogvolt halogeentjes in passen, twee daarvan vervangen door 3×2watt Led. Well, lumen, lux of candela ten spijt, die 6 watt led overstijgt de lichtopbrengst van een 50 watt hoogvolt halogeen. Ook het lichtkleur is beter.
  Mijn mening is dat de hype van de ledverlichting op dit moment best wat getemperd wordt. Veel van die ledjes zijn inderdaad niets meer dan een zaklamp. Maar er zijn uitzonderingen. En iedere zes maand is de situatie anders.

 3. oktober 31st, 2009 at 18:04 | #3

  Rik :
  Hier klopt iets niets. Er ontbreekt randinformatie. Er wordt gesproken over lumen en de vergelijking met gloeilampen wordt gemaakt. Maar leds komen in andere vormen dan rondomrond licht verspreidende gloeilampen.

  Beste Rik,

  De leds die zijn getest hebben alle een E27 fitting (better bekend als grote fitting). De leds waar u naar refereert hebben een GU fitting (dit waren voornamelijk reflector halogeenlampen met een stralingshoek van 30 tot 40 graden).

  Voor een E27 ledlamp is het belangrijk dat de stralingshoek 360 graden is, omdat deze lampen worden gebruikt in of hanglampen of plafonnières. En die dienen om een gehele ruimte te verlichten. U zegt het precies goed, u heeft een armatuur waar 4 halogeenlampen in zitten en daarom valt een gehele ruimte goed te verlichten omdat er 4 lichtbronnen zijn die elk een lichtbundel van 30 tot 40 graden hebben.

  Maar de ledlampen uit de test verlichten dus niet goed, in dit artikel valt ook te zien hoe een bepaald type ledlamp licht geeft. Voordat men een miskoop doet kan men zich beter laten inlichten. De gerenommeerde merken zoals Philips en Osram testen alles zeer uitvoerig. Deze merken worden dan ook aangeraden door onafhankelijke onderzoekers. Volgende week kom ik met een artikel over de Philips Master Led en de Econic, Novallure en Accent.

 4. november 18th, 2009 at 01:00 | #4

  Beste Frank,
  Of het nu lampen zijn met E27 fitting of niet, het is een feit dat een led op een drager is gemonteerd en dus maar aan één zijde licht geeft. Als je er natuurlijk vier in een radiaal monteert krijg je natuurlijk het licht van een gloeilamp maar daarom is de meetmethode nog niet correct. Het is trouwens een verkeerd idee een gloeilamp te willen vervangen door leds. Daar zijn spaarlampen veel beter in.
  Uiteraard ga ik volmondig met je akkoord dat de kans op miskoop reëel is. Maar waar je informeren? Je refereert naar een test die merkenloos werd uitgevoerd. Daar heeft de consument die voor het rack in de supermarkt staat dus niets aan.
  Ik draai meer dan twintig jaar mee in het verlichtingscircuit. En ik zie nu weer net hetzelfde gebeuren als toen twintig jaar terug met de eerste laagspanningshalogeentjes of later met de eerste spaarlampen. Er wordt enorm veel onzin verkocht want leds verkopen cijfert natuurlijk. Het zijn nu eenmaal dure lampen. Mijn advies op dit moment is: wacht nog even af. Leds zijn geen goede vervangers voor gloeilampen. Daar zijn spaarlampen veel beter in. Ik legde nu de hand op de eerste led die naam waardig om een 50 watt GU10 hoogvolthalogeentje te vervangen. Die is 3×2 watt zwaar. Binnen de week krijg ik de eerste 3×3 watt binnen met een G5.3 voet die moet dingen om een 12volt 35 watt halogeentje te vervangen. Dat zijn de vervangingsmarkten voor leds, niet de gloeilampen. Op mijn blog http://blog.sixlight.be kan je mijn ervaringen met deze nieuwe lampen volgen.

 5. admin
  november 19th, 2009 at 12:17 | #5

  Rik :

  Beste Frank,
  Of het nu lampen zijn met E27 fitting of niet, het is een feit dat een led op een drager is gemonteerd en dus maar aan één zijde licht geeft.

  Door middel van een spiegel is het wel mogelijk, om dit gevisualiseerd te zien zou ik je aanraden om naar de novallure serie van Philips te kijken. In deze serie zitten heldere ledlampen met een grote stralingshoek. Ze zijn nu nog in een laag wattage, maar hogere wattages hiervoor komen nog.

  Het is trouwens een verkeerd idee een gloeilamp te willen vervangen door leds.

  Led staat nog in haar kinderschoenen, van wat ik vernomen heb van professionals zijn de mogelijkheden voor LED verlichting vele malen groter dan de mogelijkheden voor spaarlampen. Led verlichting is goed te dimmen, is gelijk op volle lichtsterkte en de levensduur van goede ledlampen is vele malen groter dan de levensduur van de spaarlampen.

  Mijn advies op dit moment is: wacht nog even af. Leds zijn geen goede vervangers voor gloeilampen. Daar zijn spaarlampen veel beter in.

  Hangt af van wat voor soort gloeilampen. Voor gloeilampen die 100 Watt of hoger zijn, zijn nog geen goede vervangers van ledlampen. Deze zijn al wel uitgefaseerd. Voor lagere wattages 25 – 40 Watt zijn al wel goede ledlamp vervangers.

  Uiteraard ga ik volmondig met je akkoord dat de kans op miskoop reëel is. Maar waar je informeren?

  In verlichtingsspeciaalzaken is men over het algemeen goed op de hoogte van led verlichting en de ontwikkelingen daarin. Daar zou men zich dus goed kunnen laten informeren. Nico Koreman van Koreman Lichtonderhoud, een professional zonder belangenverstrengeling zegt in de telegraaf dat men zich alleen moet wenden tot gerenommeerde merken zoals Philips en Osram. Zij laten al hun producten uitvoerig testen en zij kunnen zich ook geen flater veroorloven.

 6. Guus
  november 24th, 2009 at 12:16 | #6

  Nico Koreman van Koreman Lichtonderhoud, een professional zonder belangenverstrengeling zegt in de telegraaf dat men zich alleen moet wenden tot gerenommeerde merken zoals Philips en Osram. Zij laten al hun producten uitvoerig testen en zij kunnen zich ook geen flater veroorloven.

  Inderdaad hier kloppen meerdere opmerkingen niet.
  De Telegraaf onpartijdig?
  Koreman onpartijdig?
  Ene Rik deskundig?

  VSL is in Nederland als enige specifiek geacrediteerd om led verlichting door te meten.

  De aanhef in dit artikel is het enige betrouwbare,voor alle twijfelaars bekijk de site van http://www.VSL.nl en overtuig jezelf.

 7. admin
  november 24th, 2009 at 12:37 | #7

  Guus :

  Inderdaad hier kloppen meerdere opmerkingen niet.
  De Telegraaf onpartijdig?
  Koreman onpartijdig?
  Ene Rik deskundig?

  VSL is in Nederland als enige specifiek geacrediteerd om led verlichting door te meten.

  De aanhef in dit artikel is het enige betrouwbare,voor alle twijfelaars bekijk de site van http://www.VSL.nl en overtuig jezelf.

  Beste Guus,
  Ik snap je beredeneringen over partijen met belangenverstrengelingen, maar omdat ik toch zeker wilde weten of meerdere professionals er zo over denken heb ik ook contact met Jeroen van Agt, olino.org en Wouter Koek, vsl.nl opgenomen met dezelfde vragen. Lees hier al hun bevindingen.

 1. No trackbacks yet.
Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes